Jako zkušení zahradníci určitě dobře víte, že vypěstovat v jednom jediném zahradním skleníku hned několik druhů zeleniny je úkol velice náročný, ale nikoliv nemožný. Každá rostlina potřebuje ke svému zdravému růstu trochu jiné podmínky a má rozdílné nároky na vodu, světlo, vlhkost vzduchu nebo životní prostor. Jak je tedy možné skloubit odlišné požadavky jednotlivých odrůd, abyste se mohli radovat z bohaté úrody?
Váš zahradní skleník potřebuje promyšlený plán
Zahradní skleník je v tomto případě malým prostorem, který musí svými vlastnostmi vyhovět každému druhu zeleniny. Ideální pro Vás bude vytvořit si ještě před začátkem setby osazovací plán. Nakreslete si jednoduše půdorys Vašeho skleníku a zaneste do něj požadované odrůdy rostliny podle jejich vegetačního období v průběhu celé sezóny.
Pro každý druh zeleniny pak vyčleňte oddělený záhon. Nejčastější uspořádání záhonů v zahradním skleníku bývá do písmene „U“ s průchodem uprostřed, ale rozdělení záhonů si samozřejmě přizpůsobte svým konkrétním potřebám. Optimální je vytvořit třeba dva delší záhony po obou stranách a jeden kratší záhon vzadu. Tak budete schopni vytvořit rozdílné podmínky pro různé druhy rostlin.
Pěstujeme ve skleníku od Kokiskashop
Nejčastějšími plodinami pro skleník, které v našich podmínkách obvykle pěstujeme, jsou rajčata, papriky, salát, ředkvičky, salátové okurky a kedlubny. Pod některé druhy zeleniny, jako jsou například rajčata, je možné vysázet drobnější rostliny – ředkvičky, cibulku, salát nebo baby karotku. Ušetříte tak spoustu místa a Vaše úroda tím získá na pestrosti.
Myslete také na to, že na rozdíl od salátu nebo ředkviček, které rychle dorůstají a lze je sklízet celou sezónu (třeba i do září), mají kedlubny a mrkve delší vegetační dobu a díky tomu se dočkáte pouze jediné úrody. Nebojte se ani „exotičtějších“ plodin a vyzkoušejte například pěstování vinné révy. Pro zahradní skleníky a foliovníky existují dokonce i speciální odrůdy révy, kterým se zde velice dobře daří.
Tip! Jak pěstovat okurky ve skleníku
Okurky milují teplo, ideální teplotou pro ně je 25-30°C ve dne a 15-30°C v noci. Jejich kořeny nejsou hluboké, ale přesto jsou náročné na prostor. Z toho důvodu není dobré pod ně umisťovat jiný druh zeleniny.
-
Při proschnutí půdy velice rychle vadnou, proto udržujte zeminu stále vlhkou. Ztrátě vláhy můžete zabránit vysokou vlhkostí vzduchu, až kolem 90%.
- Okurky nekropte. Jejich velké listy zadržují vodu po dlouhou dobu a mohla by se na nich vytvořit plíseň. Zalévejte je jen v oblasti kořenů.
- Plíseň hrozí i tehdy, pokud nemají okurky dostatek prostoru a jsou nuceny se navzájem mezi sebou proplétat. Ideální hustotou sadby jsou 2-3 rostliny na 1 m². Ideálním řešením je vyhradit pro ně celý zadní záhon a větrat jen v předních částech skleníku.
- Až do konce července je zaštipujte zhruba jednou týdně. Celá spodní část stonku by měla mít postranní výhonky vyštípané.
- Plody nenechávejte příliš přezrát. Jakmile začnou tvořit semena, ztratí tak svoji svěží chuť a navíc spotřebovávají zbytečně mnoho živin ze substrátu.
Jednou týdně okurky přihnojujte hnojivem s vyšším obsahem dusíku a pozorujte, jak Váš polykarbonátový skleník pomalu produkuje zdravé domácí okurky
Nejnovější komentáře